Logo Stile Pavimenti    
     
  HomeOver onsVloerenProjectenSchurenTechniekenContact  
  Houtsoorten  

   
   
    Houtsoorten  
       
   
   
             
 

Vloervervarming- en verkoeling
Akoestiek
Houtsoorten


 
  Beuken

Beuken
sterke, harde en splintervrije houtsoort;

lgemakkelijk bewerkbaar

soms gestoomd, wat het hout roze maakt;

niet duurzaam en gebruikt voor binnentoepassingen;

talloze binnentoepassingen zoals trappen, (intensief belopen) parket en plankenvloeren, stoelen en andere meubelen, kleine gebruiksvoorwerpen. schoolmeubelen;

 
 

Herkomst
Het beukengeslacht Fagus telt weinig botanische soorten. De beuk groeit het best op leemhoudende gronden met voldoende vocht, humus en kalk. Hij komt voor van op het Europese vasteland tot aan de Zwarte Zee, met twee optimale groeigebieden: het Franse Centraal Massief en de zuidelijke Bosnische Karpaten. Ook in Belgisch en Frans Lotharingen en de Vogezen groeien beuken.

De boom
De meeste beuken worden geveld na 80, maximaal 120 jaar. Dan is zijn diameter ongeveer 1,2 meter. De stam is gemiddeld 30 meter hoog, waarvan 9 meter takkenvrij.

Kleur en tekening

Het kern- en spinthout van de beuk verschillen weinig van kleur. Versgezaagd is het kernhout witachtig of heel lichtbruin. Het verdonkert tot licht geelbruin onder invloed van lucht en licht. Gestoomd beukenhout is veel rozer.
Beukenhout heeft een rechte, soms golvende draad en een fijne nerf. Het heeft een gelijkmatige structuur met weinig tekening. Op dosse vertoont het vage vlammen, op kwartier geen speciale tekening op kleine spiegels na (overlangs doorgesneden stralen). Op onzuivere kwartiervlakken vallen de aangesneden stralen op als min of meer lusvormige lijntjes van 1 tot 4 mm.

Duurzaamheid

Beukenhout is niet duurzaam en dus gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels. Boktorlarven maken na het vellen soms ovale gangen van 5 tot 8 mm hoog in de stammen. Daarom is het aangewezen het versgekapte hout meteen te verwerken.

Droging en vochtgehalte

Beukenhout droogt meestal snel, maar met een grote kans op scheuren en vervormingen. Dat komt door het grote verschil tussen de radiale en tangentiële krimp. Droog het boolhout eerst in de openlucht voor het in de droogkamer gaat. Blijft de temperatuur enige tijd constant boven de 60 °C? Dan krijgt het hout een rozeachtige kleur.

Stomen

Stomen geeft beukenhout een rozeachtige kleur en verzacht de soms grote kleurverschillen in het kernhout. De stoomtijd bepaalt de kleur. Bij hout met een vochtgehalte van 20% duurt het stomen maximaal drie dagen bij 80 à 90 °C.
Daarnaast maakt stomen het hout ook elastischer, wat het buigwerk vergemakkelijkt. Het neutraliseert ook de groeispanningen en vermindert de kans op vervormingen en scheuren bij de bewerking.

Bewerking

Beukenhout is gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Toch gaat dat iets beter met hout uit de optimale groeigebieden (Frankrijk, Centraal- en Oost-Europa). Dat heeft een mildere structuur en is gemakkelijker bewerkbaar dan het hardere en splinterige hout uit de noordelijke groeigebieden. 


 

Showroom aan huis!

Wij brengen onze showroom graag bij u thuis of op kantoor!

Een (her)nieuw(d) concept V.V.V.Z.S. = Verkoop Van Vloeren Zonder Showroom

Home

 
           

 
   
 


Stile Pavimenti uit Dordrecht is uw adres voor de mooiste houten vloeren, laminaat vloeren, pvc en kurkvloeren.


Onze
houtsoorten: afzelia, eiken, afrormosia, basralocus, beuken, esdoorn, jatoba, kambala, merbau, mutenye, panga panga, teak, sucupira, wenge


Over ons
Vloeren
Schuren
Technieken
Projecten


Vloeren
Oude vloeren
Laminaat
Witte vloeren
Maple
Moso Bamboe
Parket in badkamers
Traprenovatie
Plinten


Stile pavimenti B.V.

Houtsteiger 1
3311 EC Dordrecht

Rabobank (IBAN):
NL15RABO0125586752
BTW: 822699497B01
KvK: 50370685

Tel. 06 48 46 11 10
Email: jlanda@stilepavimenti.nl


© 2012  |  STILE PAVIMENTI B.V.  |  Alle rechten voorbehouden  |  Disclaimer  |  Webdesign: Devaca - Creative Support